Równanie, prosze o pomoc
Ssd: Wyznacz najwiekszy pierwiastek równania 2x3 − 7x + 2.= 0
Pomoże ktoś?
14 kwi 08:24
5-latek : W(−2)=0 działaj dalej
14 kwi 08:34
Ssd: Co z tym teraz? Pomocy
14 kwi 08:37
5-latek : ja CI tego nie będę liczyl bo mi się nie chce ale
(2x3−7x+2):(x+2) to potrafisz przecież
dostaniesz równanie kwadratowe do rowiazania
14 kwi 08:40
Olek: Pytanie czy czasem nie chodzi po prostu o najwiekszy x1/x2
14 kwi 08:43
Ssd: Wyjdzie 2x2 − 7x + 1?
14 kwi 08:44
5-latek : czyli masz x−=−2 jeden pierwiastek
terza delta i x1 ix2
14 kwi 08:46
Ssd: Coś nie wychodzi
14 kwi 08:47
piotr1973: (x+2) (2 x2−4 x+1) = 0
14 kwi 08:48
5-latek : masz dostać 2x2−4x+1
Δ=16−8=8
x1= licz
14 kwi 08:49
piotr1973: | | 1 | | 1 | |
x = −2 ∨ x = 1− |
| ∨ x = 1+ |
| |
| | √2 | | √2 | |
14 kwi 08:52