ciągi
Paulina: Liczby x, y, z są w podanej kolejności trzema początkowymi wyrazami
ciągu geometrycznego (an) o ilorazie 3.
Jeżeli liczbę x zmniejszymy o 2, liczbę y zwiększymy dwukrotnie, a liczbę z zwiększymy
o 20, wówczas powstałe liczby będą trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego (bn).
Wyznacz liczby x, y, z oraz oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn).
14 kwi 00:52
kochanus_niepospolitus:
czyli:
y = 3x
z = 9x
(x+2) ; 2y ; z+20 <−−− ciąg arytmetyczny
czyli:
x+2 ; 6x ; 9x + 20 <−−− ciąg arytmetyczny
| | b1 + b3 | |
stosujemy wzór: b2 = |
| |
| | 2 | |
| | x+2 + 9x+20 | |
6x = |
| ⇔ 6x = 5x+11 ⇔ x = 11 |
| | 2 | |
stąd:
b
2 − b
1 = 66 − 13 = 53 = r
| | b1 + b11 | | b1 + b1 + 10r | | 26 + 10*53 | |
S11 = |
| *11 = |
| *11 = |
| *11 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= (13 + 5*53)*11 = ...
14 kwi 01:29
Paulina: dziękuję ślicznie
14 kwi 20:12
Paulina: ale zaraz...
pierwszą liczbę należało o 2 ZMNIEJSZYĆ
Poprawię sama już
14 kwi 20:53