Wyznacz współczynniki abc funkcji kwadratowej
Syl: Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c wiedząc że do jej wykresu należy
punkt P (−3,2) i ma dwa miejsca zerowe −2 oraz 5.
No i wyznaczyłam a = 1/4 wykorzystując miejsca zerowe do funkcji iloczynowej f(x)= a(x+2)(x−5)
i nie mam pojęcia co dalej.
Jak podstawiłam "a" jeszcze raz do iloczynowego f(x)=1/4(x+2)(x−5) to niby mi wyszło abc ale
inne 'a' więc to jest raczej błędne:(
Proszę o pomoc
13 kwi 23:55
Qulka: jak Ci wyszło inne a
14 kwi 00:03
Syl: rozwiązałam f(x)=1/4(x+2)(x−5)
f(x)=1/4(x2−5x+2x−10)
i wyszło a=3/4 b=5/4 c=10/4
Dobra edit: Nie umiem liczyć XD już się wszystko zgadza, pomyliłam x2 z x
14 kwi 00:25