Czy jest na sali fizyk?
lehu: Czy jest na sali fizyk?
Bardzo proszę o pomoc...
Skrzynię o masie m=100kg ciągnięto linką pod kątem α=30 stopni do poziomu. Skrzynię przesunięto
w ten sposób ruchem jednostajnym na odległość s=10m. Współczynnik tarcia wynosi f=0,3. Jaką
wykonano pracę?
2 sty 20:11
Jakub:

Żeby to tylko fizyk. Na sali jest także Kopernik, Napoleon i Skłodowska ...

F
x = Fcosα
F
y = Fsinα
F
n = F
g − F
y = mg − Fsinα − siła nacisku skrzyni na podłoże
Siła tarcia T = fF
n = f(mg−Fsinα)
Ruch jest jednostajny, dlatego
F
x = T
Fcosα = f(mg−Fsinα)
Fcosα = fmg − fFsinα
Fcosα + fFsinα = fmg
F(cosα + fsinα) = fmg /:()
| | fmg | |
F = |
| = policz |
| | cosα + fsinα | |
W = F
x * s = Fcosα * s = policz
2 sty 20:52
lehu: ogromne dzięki! daleko byłem od poprawnego rozwiązania
2 sty 23:01