wykresy wymierne
5-latek :

| | x | |
Narysuj wykresy funkcji y=1 , y=|sgnx| i y= |
| |
| | x | |
Które z nich sa funkcjami wymiernyni
czy tak będzie wygladal wykres y=|sgnx|?
13 kwi 22:55
Qulka:
13 kwi 22:56
5-latek : Dziekuje Ci

Już widzie gdzie zrobiłem blad
To teraz mam pytanie .
czyli dla x=0 ta funkcja jest okreslona ale czy to będzie funkcja wymierna ?
Jeśli tak to dlaczego ?
13 kwi 23:01
5-latek :
13 kwi 23:06
Qulka: sgn chyba nie
13 kwi 23:08
5-latek : BO ma napisane ze funkcja wymierna to iloraz wielomianow jednej zmniennej ,jej dziedzina jest
zbior tych x dla których mianownik jest różny od 0
| | x | |
Wiec np. sgnx= |
| dla x≠0 to pewnie tak |
| | |x| | |
ale y=|sgnx| jest określone dla zera . Chociaz już nie wiem pozno już
13 kwi 23:19
Qulka: moduł nie jest funkcją wymierną
13 kwi 23:36
5-latek : dziekuje Ci . dobranoc

)
13 kwi 23:45