planimetria
`nie: w trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD wpisano okrąg o środku O i promieniu r. Punkty
E i F należą odpowiednio do podstaw AB i CD i są punktami styczności tych podstaw z okręgiem.
Wykaż że EB*FC =r∧2
13 kwi 22:42
`nie: w trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD wpisano okrąg o środku O i promieniu r.
Punkty E i F należą odpowiednio do podstaw AB i CD i są punktami styczności tych podstaw z
okręgiem.
Wykaż że EB*FC =r∧2
13 kwi 22:47
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
to trójkąt BOC jest prostokątny
z podobieństwa trójkątów BOM i COM ( kkk)
| | r | | b | |
|
| = |
| ⇒r2=a*b =|EB|*|EF| |
| | a | | r | |
c.n.w
13 kwi 22:51
Eta:
poprawiam chochlika .... r2= a*b=|EB|*|FC|
13 kwi 22:52