twierdzenie sinusów
Żona sołytsa: Na czworokącie ABCD opisano okrąg o promieniu 2. Wyznacz długości boków i pole czworokąta,
jeśli ∡DAB = 135, ∡CDA = 75, ∡ABD = 30.
13 kwi 22:34
Iryt:
Tw. cosinusów też znane?
14 kwi 17:40
Iryt:
Nie odpowiadasz więc nie piszę.
14 kwi 20:26
Mila:
14 kwi 22:27
Żona sołytsa: Dopiero dziś poznane. Dalej nie potrafię tego rozwiązać
15 kwi 22:12
Mila:
Jutro napiszę, bo wymazałam wczoraj rozwiązanie.
15 kwi 22:15
Żona sołytsa: Będę wdzięczna
15 kwi 22:30
Mila:

Suma kątów przeciwległych ma miarę 180
o.
WΔDAB:
| | d | |
1) |
| =2*2⇔ d=4*sin(30)⇔d=2 |
| | sin(30o) | |
| a | |
| =4⇔a=4*sin(15o) to obliczymy później |
| sin(15o) | |
2) w ΔDCB:
| c | | √3 | |
| =4⇔c=4*sin(6o)=4* |
| ⇔c=2√3 |
| sin(60o) | | 2 | |
| b | |
| =4⇔b=4*sin(75) też obliczymy później |
| sin(75) | |
3) sin(15
0)=?
| | √6−√2 | |
sin(15o)=sin(45o−30o)=sin45*cos30−cos45*sin30= |
| |
| | 4 | |
| | √6+√2 | |
sin(75o)= |
| spróbuj sama obliczyć, w razie kłopotów pisz. |
| | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=
√6−
√2
b=
√6+
√2
c=2
√3
d=2
=============
15 kwi 23:56
Żona sołytsa: Dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienie
16 kwi 14:39
Kacper:
biorę
16 kwi 14:40
Mila:
16 kwi 23:23