Pytanie odnoscie https://matematykaszkolna.pl/strona/1779.html
bu: Hej,
mam pytanie odnosnie zadania na tej stronie (z matury rozszerzonej z 2002) −>
https://matematykaszkolna.pl/strona/1779.html
autor tego rozwiazania mnozy na poczatku obie strony przez sinx.
A nie mozna podzielic wszystkiego przez cosx? Wtedy wychodzi cos calkowicie innego, a
prawdopodobienstwo wynosi 0.
Moze cos zle rozumuje, albo to zadanie jest niedopracowane. Prosze o odpowiedz i pozdrawiam
2 sty 20:05
Godzio:
Jeśli podzielisz przez cosx to zauważ że jedno rozwiązanie Ci zniknie
np
x2 + 3x = 0 /: x
x+ 3 =0
x=−3
x2 +3x = 0
x(x+3) = 0
x=0 v x= −3
2 sty 20:08
bu: Na wstepie dziekuje za odpowiedz

no tak ale w tym przykladowym rownaniu po jednej stronie mamy zero, i wydawalo mi sie ze nie
mozna dzielic tylko wtedy!
Chyba jakis straszny brak w matmie xD
Dzieki, ide to rozkminic i pozdrawiam.
2 sty 20:15