Wyznacz współczynniki f(x), wiedząc że...
Rafał: Wyznacz współczynniki funkcji f(x) = x
2+bx+c, wiedząc że:
a) wierzchołek paraboli w/w ma współrzędne (−2,2)
b) parabola w/w ma jeden punkt wspólny z osią x i przecina oś y w punkcje (0,4)
Dzięki za pomoc. Chciałbym, żeby ktoś mi wytłumaczył zasady, jakimi mam się kierować wykonując
tego typu zadania.
Wiem, że p = −2, q = 2, x
1 = 0 , c = 4, ale nie mam pojęcia co dalej z tym wszystkim zrobić.
Jeżeli popełniłem błąd, to prosiłbym o poprawienie mnie
13 kwi 22:18
5-latek : Czy te dwa podpunkty sa do jednego zadania ?
Bo jeśli tak to jsli wierzchołek paraboli na tak wspolrzedne to nie przecina parabola osi OX
13 kwi 22:26
5-latek :
13 kwi 22:29
Janek191:
a) f(x) = x2 + b x + c
W =( − 2, 2) więc p = − 2 i q = 2
( x + 2)2 + 2 = x2 + b x + c
x2 + 4 x 4 + 2 = x2 + b x + c
x2 + 4 x + 6 = x2 + b x + c
zatem
b = 4 i c = 6
================
13 kwi 22:29
5-latek : Wiecej nic nie napiszse dopóki się nie odezwiesz .
13 kwi 22:30
Janek191:

b) A = (0,4)
Δ = 0
f(x) = x
2 + b x + c
więc
4 = 0
2 + 0*b + c ⇒ c = 4
f(x) = x
2 + b x + 4
Δ = b
2 − 4*1*4 = b
2 − 16 = 0 więc b = − 4 lub b = 4
f(x) = x
2 − 4 x + 4 lub f(x) = x
2 + 4 x + 4
====================================
13 kwi 22:33
Janek191:
?
13 kwi 22:47