Pierwiastki l.zespolonej
zespalony: Obliczyć oraz zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej pierwiastki:
4√1+i
Wiem mniej więcej jak to się liczy, ale wychodzą dość dziwne liczby:
|z|=
√2, k=0,1,2,3, n=4
| | √2 | | √2 | | π | |
cos |
| , sin |
| → φ= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | | | | |
ω0=4√√2(cos |
| +isin U |
| ) = −18√2=−8√2 |
| | 4 | | 4 | |
reszta będzie ejszcze dziwniejsza.., robię gdzieś błąd ?
13 kwi 21:52
zespalony: sorki, wyjdzie wszędzie chyba −8√2 dla 4 pierwiastków, czyli ω0=ω1=ω2=ω3
13 kwi 22:00
zespalony: i jak to mam zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej ? jako jeden pkt ?
13 kwi 22:01
zespalony: halo, matematycy ?
13 kwi 22:15
g:

Zielone to pierwiastki. Moduł =
8√2, kąt = π/16.
13 kwi 22:36
zespalony: jsakim cudem moduł jest równy8√2 a kąt π16 ?
13 kwi 22:42
g: ponieważ moduł liczby (1+i) to √2, a kąt π/4.
(21/2)1/4 = 21/8 = 8√2
(π/4)/4 = π/16
13 kwi 22:58
zespalony: ajjj, a ja skracałem sobie a powinienem mnożyć przez odwrotność , już kumam
14 kwi 09:38