matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu (a_n)
Bednar:
Oblicz granicę ciągu (a
n
) a
n
=(3
n
−8
n
)/(4
n
+5*8
n
)
13 kwi 21:25
Janek191:
dzielimy licznik i mianownik przez 8
n
3
(
)
n
− 1
8
a
n
=
4
(
)
n
+ 5
8
więc
0 − 1
1
lim a
n
=
= −
0 + 5
5
n→
∞
13 kwi 21:40
Janek191:
I co ?
10 maj 08:30