prosta k
stokrotkę: Dane są punkty A = (−4, 1) i B = (2, 5) oraz prosta k o równaniu x+3y−6=0
Punkt C należy do prostej k i jest równoodległy od punktów A i B. Wyznacz współrzędne punktu C.
To co się dało, mam wyrysowane. Dwie proste mi się przecinają.
Nie mam pojęcia czy dobrze robię, stąd prośba o pomoc.
13 kwi 21:12
5-latek : Było wczoraj to zadanie
Janek191 i
Mila
je rozwiązali
Milu Krystek jest na forum
13 kwi 21:17
stokrotkę: Oki, poszukam bardziej skrupulatnie. Przeglądarka coś słabo indeksuje świeże treści stąd.
13 kwi 21:31
stokrotkę: Nie, nie mogło być tego zadania, bo nigdzie nie mogę znaleźć
13 kwi 21:50
Janek191:

A = ( − 4, 1) B = ( 2, 5)
x + 3 y − 6 = 0 ⇒ 3 y = − x + 6 / : 3
| | 1 | |
C = ( x, y) = ( x, − |
| x + 2) |
| | 3 | |
I AC I = I BC I
więc
I AC I
2 = I BC I
2
| | 1 | | 1 | |
( x + 4)2 + ( − |
| x + 1)2 = ( x − 2)2 + ( − |
| x − 3)2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
x2 + 8 x + 16 + |
| x2 − |
| x + 1 = x2 − 4 x + 4 + |
| x2 +2 x + 9 |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | |
8 x − |
| x + 17 = −2 x + 13 / * 3 |
| | 3 | |
24 x − 2 x + 51 + 6 x = 39
28 x = 39 − 51 = − 12
| | 1 | | 3 | | 1 | |
y = − |
| *(− |
| + 2 = 2 |
| |
| | 3 | | 7 | | 7 | |
=====================
13 kwi 23:39
stokrotkę: Dziękuję za odpowiedź.

pytanie tylko, we wzorze mam pierwiastek a tutaj piszesz po prostu (x+4)
2 + ... itd.
jaka to zależność?
14 kwi 20:36
stokrotkę: halo halo
15 kwi 17:00
yht:
generalnie chodzi o to że równanie:
√a = √b
jest prawdziwe wtedy gdy
a=b
dlatego można opuścić te pierwiastki i zrobić po prostu (x+4)2 itd.
15 kwi 17:04
stokrotkę: O, no i super. Dzięki bardzo za pomoc!
15 kwi 17:08