matematyka finansowa, kapitalizacja
lucas6274: Do banku wpłacono 6500zł na 8lat. Obliczyć odsetki roczne jeżeli stan konta po tym okresie
wynosi 8000zł przy kapitalizacji a)rocznej b)2−miesięcznej c) ciągłej. SERDECZNIE PROSZE O
POMOC
13 kwi 21:01
dero2005:
a)
V = V
o(1+r)
n
8000 = 6500(1 + r)
8
| | 8000 | |
(1+r)8 = |
| = 1,23 |
| | 6500 | |
8lg(1+r) = lg1,23
8lg(1+r) = 0,0899
| | 0,0899 | |
lg(1+r) = |
| = 0,011238 |
| | 8 | |
1+r = 10
0,011238
1+r = 1,0262
r = 0,0262
r ≈ 2,62%
b)
V = V
o(1+
rm)
n*m
c)
V = V
oe
rn
n = 8
m = 6
dalej rób sam
13 kwi 21:23
lucas6274: serdecznie dziękuje
13 kwi 21:24
lucas6274: tylko nie moge wyczaić co skąd się wzieło lg w rozwiązaniu równania
13 kwi 21:26
lucas6274: logarytm?
13 kwi 21:28
dero2005:
lg = log = logarytm przy podstawie 10
13 kwi 21:36