Prawdopodobieństwo klasyczne
Stjernen: Rzucono 4krotnie sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie dwa razy
otrzymamy wielokrotność trójki ?
Wiadomo omega to 1296.
Zdarzenie A to otrzymanie dwóch wielokrotności trójki i dwóch dowolnych wyników.
Czyli:
|A|=C(2,6) * C(2,4) ?
Proszę o podpowiedź.
13 kwi 20:51
Stjernen: Nie no mam jakąś pomrokę na umyśle dzisiaj
13 kwi 20:57
:):
|Ω|=4
4
wielokrotności trójki (na kostce)i to 3 oczka i 6 oczek
3,6,x,x , x∊{1,2,4,5,}
wybór jednego miejsca z 4 miejsc dla trójki i wybór jednego miejsca z trzech miejsc dla 6
na pozostałych dwóch miejscach dowolne oczka ( bez 3 i bez 6)
P(A)=.....
13 kwi 21:03
Mila:
W zbiorze : Z={1,2,3,4,5,6} mamy dwie liczby, które są wielokrotnościami 3
{3,6}
|Ω|=6
4
A−dokładnie dwa razy otrzymamy wielokrotność trójki ?
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A
(3,3,x,x) lub (6,6,x,x) gdzie x∊{1,2,4,5}
Zliczamy:
| | 2*6*16 | | 2*16 | | 4 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 6*6*6 | | 27 | |
13 kwi 21:04
:):
i jeszcze 3,3xx oraz 66xx
13 kwi 21:05
:):
Oczywiście |Ω|=64
13 kwi 21:07
Mila:
I doliczyć jeszcze (3,6,xx)
Tu będzie ?
Policzysz?
13 kwi 21:07
Mila:
No to ładnie opuściliśmy!
13 kwi 21:08
:):
13 kwi 21:09
:):
@Mila
Twoje + moje = |A|
13 kwi 21:09
Stjernen: Mi wyszło 8/27
13 kwi 21:18
Stjernen: n=4 − liczba prób
m=2 − liczba sukcesów
p=2/6=1/3 − prawdopodobieństwo sukcesu
q=1−1/3=2/3 − prawdopodobieństwo porażki
P(A)=C(2,4) *(1/3)2*(2/3)2=2481=427
13 kwi 21:25
Mila:
To jest P(A)?
13 kwi 21:25
13 kwi 21:28
Stjernen: Tak tak 24/81=8/27
13 kwi 21:30