Inne i wymierne
5-latek : Mam najpierw takie pytanie
Dlaczego np. równanie (wymyślam )
mx2+(m+2)|x|+3=0 nie jest równaniem kwadratowym ?
13 kwi 20:47
krystek: Witaj , Rozbija się na dwa równania
13 kwi 20:49
Janek191:
m I x I2 + ( m +2) I x I + 3 = 0
13 kwi 20:49
5-latek : Dobry wieczor
Krystek pozdrawiam i

czyli
mx
2+(m+2)*x+3 dla x>0
lub mx
2−x(m+2)+3=0 dla x<0
13 kwi 20:53
Metis: Lepiej podstawienie

Mam gdzieś post w zakładkach z komentarzem
PW co do takiego zadania − poszukam
13 kwi 20:54
5-latek : Witaj
Janek 191 
Ja znam ta wasnosc |x
2|= |x|
2= x
2
13 kwi 20:55
5-latek : czesc
Metis 
Zapytalem dlatego z e teraz powtarzam funkcje wymierne i piszse gościu w książceze
| | 1 | | 1 | |
y= |
| − |
| −x} nie jest funkcja wymierna gdyż gdyż dla każdego x ktorys mianowmik |
| | |x|+x | | |x | |
jesr zerem
Suma |x|+x nie jest wielomianem dlatego potrzebuje dokładnego wytłumaczenia
13 kwi 20:59
13 kwi 21:00
5-latek :
13 kwi 21:14
5-latek : Może ktoś wytłumaczy no dlaczego ta suma nie jest wielomianem ?
Przeciez wielomian może być stopnia zerowego
Milu jeśli spojrzysz to strona 71 .
13 kwi 21:28
Metis: 5−latku jaka suma?
13 kwi 21:33
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
5−latek ta funkcja y = |
| − |
| nie ma sensu liczbowego. |
| | |x| + x | | |x| − x | |
| | 1 | | 1 | |
Dla x ≥ 0 mamy y = |
| − |
| |
| | x + x | | x − x | |
| | 1 | | 1 | |
dla x < 0 mamy y = |
| − |
| . |
| | −x + x | | −x − x | |
13 kwi 21:36
5-latek : WItaj [ZKS]]

To już rozumiem
Suma |x|+x
13 kwi 21:38
ZKS:
Witaj
5−latek.
13 kwi 21:41
Mila:
Dla x<0
|x|+x=0 , a zero nie może być w mianowniku
|x|−x=0 dla x>0 i znowu masz zero w mianowniku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x|+x nie jest wielomianem, popatrz na definicję wielomianu.
Wielomian:
W(x)=0 jest wielomianem zerowym i nie ma stopnia .
W(x)=c, gdzie c∊R i c≠0 jest stopnia zerowego
w(x)=1
W(x)=−8
W(x)=1000 mają stopień zerowy
13 kwi 21:47
5-latek : Witaj
Milu 
Definicja wielomianu jednej zmniennej
a
0+a
1x+a
2x
2+a
3x
3+...+a
nx
n
Czyli nie ma tutaj zadnej wartości bezwzględnej
Dobrze .
To teraz tak
| | |x−1| | |
Czy funkcja f(x)= |
| jest wymierna |
| | |x|−1 | |
wsdlug mnie jest gdyż \
|x|−1≠0 to |x|≠1 to x≠1 i x≠−1
13 kwi 21:56
5-latek : dziedzina jest tutaj df=R\{−1,1}
13 kwi 21:59
5-latek :
13 kwi 22:09
5-latek :
13 kwi 22:31
:):
tak
13 kwi 22:32
5-latek : OK
13 kwi 22:45
Mila:
Nie jest wg podanej definicji.
13 kwi 23:48