Oblicz bok kwadratu
bbk: W trójkąt równoboczny o boku równym 12 wpisano kwadrat w ten sposób, że bok kwadratu zawarty
jest w boku trójkąta a dwa wierzchołki należą do pozostałych boków trójkąta. Wyznacz długość
boku kwadratu.
13 kwi 20:31
bbk:
13 kwi 20:33
bbk: Mam wysokość= 6√3
13 kwi 20:38
13 kwi 20:41
bbk: Nie wiem co z tym dalej
13 kwi 20:43
bbk: zaczynałem też tak:
ax=
h(h−x), ale nie umiem sobie z tym poradzić, bardzo proszę o
pomoc
13 kwi 21:01
Janek191:
| 6√3 − x | | √3 | |
| = |
| mnOżymy na krzyż |
| x | | 2 | |
2*( 6
√3 − x) =
√3 x
12
√3 − 2 x =
√3 x
12
√3 = 2 x +
√3 x
(2 +
√3) x = 12
√3
| | 12 √3 | | 2 − √3 | |
x = |
| * |
| |
| | 2 + √3 | | 2 − √3 | |
x = 24
√3 − 36
===========
13 kwi 21:17
bbk: Dzięki Ci bardzo! calkiem inny wynik mi wyszedł
13 kwi 21:19