kombinatoryka
m.m.m: Ze zbioru {−1,2,3,0,1} losujemy po jednej liczbie bez zwracania.
a) Określ zbiór zdarzeń elementarnych dla tego doświadczenia.
b) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn wylosowanych liczb jest równy 0.
13 kwi 19:49
olekturbo: dobrze przepisane?
13 kwi 19:50
Janek191:
... losujemy dwukrotnie po jednej liczbie bez zwracania ?
13 kwi 20:00
Janek191:
Ω = { (x, y) : x, y ∊ { −1,2,,3,0,1} , y ≠ x }
13 kwi 20:02
m.m.m: Tak

Przepraszam. Losujemy dwukrotnie po jednej liczbie bez zwracania
13 kwi 20:02
13 kwi 20:04
13 kwi 20:05
Janek191:
I Ω I = 5*4 = 20
A = { (−1,0),(2,0),(3,0),(1,0),(0,−1),(0,2),(0,3),(0,1)}
I A I = 8
13 kwi 20:10