Wartość
Coraz bliżej...: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−6x+3 w przedziale <0;4>.
Nie wiem jak się do tego zabrać pomoże ktoś?
wiem , że f(0)=3 a f(4)=−5
i co dalej ?
13 kwi 19:38
olekturbo: f(p) ⇔ p ∊ D
13 kwi 19:39
Coraz bliżej...: I jak to podstawić czy co ?
13 kwi 19:41
Janek191:
więc
y
min = f( p) = q = f(3) = 3
2 − 6*3 + 3 = − 6
y
max = f(0) = 3
13 kwi 19:45
Coraz bliżej...: Dzięki dzięki.
13 kwi 19:50
Jaa: Skąd wiadomo czemu podstawić trzeba f(p) za Ymin a nie na przykład Ymax?
13 kwi 19:52
olekturbo: A gdzie idą ramiona paraboli?
13 kwi 19:53
Jaa: W górę
13 kwi 19:54
:):
"idą" na spacer
13 kwi 19:54
olekturbo: to narysuj sobie ta funkcje i zobacz gdzie jest wierzcholek
13 kwi 19:55
Jaa: Okej okej już widzę dzięki wielkie
13 kwi 19:56