styczna
pat: | | 2 | |
znajdz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− |
| , ktora jest prostopadła do prostej |
| | x2 | |
| | 2 | |
okreslonej rownaniem y=− |
| x+1 |
| | 3 | |
13 kwi 19:37
===:
| | 4 | | 3 | |
f'(x)=1+ |
| i przyrównaj do |
| dostaniesz współrzędną punktu styczności |
| | x3 | | 2 | |
Współczynnik znasz ... drugą współrzędną wyliczysz ze wzoru funkcji ...
i napiszesz równanie
13 kwi 19:43
pat: cos mi nie wychodzi:
po przyrownaniu pochodnej do 3/2 dostaje x=2
nastepnie f(2)=1,5
i z tego b=1,5 co jest zle
13 kwi 20:54
pat: poprawne b=−52
13 kwi 20:58
===:

S=(2, 1,5) a=1.5
i styczna y−1,5=1,5(x−2) ⇒ y=1,5x−1,5
... i wszystko gra
13 kwi 21:01
Janek191:

y = a x + b
y = 1,5 x + b
1,5 = 1,5*2 + b ⇒ b = −1,5
y = 1,5 x − 1,5
============
Jesy ok
13 kwi 21:05
pat: uff, a ja siedzialem tyle czasu, a to najwidoczniej kolejny blad w odp. kiełbaski
13 kwi 21:18
pat: thx
13 kwi 21:19
Janek191:
Ta zielona prosta źle mi się narysowała− widocznie coś źle wpisałem
13 kwi 21:20
5-latek : Czasami sa niestrawne
13 kwi 21:22
LOU POTTER: kiełbaski?
13 kwi 21:26
pat: nie, andrzejki
13 kwi 21:27
pat:
13 kwi 21:32