Napisz wzór funkcji liniowej
Adrian: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty:
A = (−2 , 3) i B = (1, −3)
13 kwi 19:37
Janek191:
| | − 3 − 3 | |
a = |
| = − 2 |
| | 1 − (−2) | |
y = a x + b
y = − 2 x + b oraz A =( −2, 3)
więc
3 = −2*(−2) + b ⇒ b = 3 − 4 = − 1
Odp. y = −2 x − 1
============
13 kwi 19:39
Adrian: Mógłbyś mi to wytłumaczyć?
13 kwi 19:46
===:
jak nie rozumiesz to podstaw do gotowego wzoru
13 kwi 19:48
Janek191:
A = ( x
1, y
1) B = ( x
2 , y
2)
y = a x + b
13 kwi 20:06