matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jaki wynik?
Lola:
oblicz wartość wyrażenia 3√5(√ 5 + x)−2x(x
2
− 3√ 5) dla x = −√5
13 kwi 19:06
pierwiastki :
3
√
5
(
√
5
−
√
5
)−2(−
√
5
)[(−
√
5
)
2
−3
√
5
] = 0+2
√
5
(5−3
√
5
) = 10
√
5
−30= 10(
√
5
−3)
13 kwi 19:20
Lola:
Dzięki
14 kwi 18:13