.
<x>: Odszukaj symetralna odcinka A(−2,4) B(2,2)
2 sty 19:39
<x>: 
o pomoc
2 sty 20:08
Godzio:
pomoge
2 sty 20:08
ula: możesz z wzoru na symetralną odcinka
(2x−A
x−B
x)(A
x−B
x)+(2y−A
y−B
y)(A
y−B
y)=0
myślę jednak, że nie mieliście tego wzoru więc trzeba obliczyc
symetralna odcinka AB przechodzi przez środek tego odcinka i jest prostopadła do tego odcinka (
i do prostej pzechodzącej przez AB)
srodek odcinka
| | xB+xA | | yB+yA | |
S( |
| ; |
| )→ S(0;3)
|
| | 2 | | 2 | |
| | yB−yA | |
prosta AB jej a= |
| → aAB=−12
|
| | xB−xA | |
a
2=2
szukana prosta
y=ax+b
przechodzi przez punkt S i ma a
2
3=2*0+b→b=3
y=2x+3
2 sty 20:09
ula: Godzio ubiegłam cię, co mi się rzadko zdarza! Zobaczymy jak ci wyjdzie
2 sty 20:10
Godzio:
najpierw szukamy środka AB
| | −2+2 | | 4+2 | |
S= [ |
| , |
| ] = [0,3]
|
| | 2 | | 2 | |
teraz wyznaczamy prostą AB
4=−2a+b
2=2a+b −
−−−−−−−−−−−−−−
2 = −4a
2=−1+b
b=3
Symetralna przechodzi przez środek AB −> S i pada pod kątem prostym na prostą AB
S[0,3] a= 2
podstawiamy nasze dane:
3=2*0 +b
3=b
symetralna ma wzór: y= 2x + 3
2 sty 20:11
Godzio: tak sam
2 sty 20:12
<x>: dziękuję
2 sty 20:23