logi
Krzysiek: Oblicz:
2[log21] + 2[log22] + ... + 2[log23000] + 6001 =
Gdzie zapis [x] oznacza część całkowitą liczby x
13 kwi 18:46
Krzysiek: ?
13 kwi 19:11
g: = 2 * (0 + 1+1 + 2+2+2+2 + 8*3 + 16*4 + ... + 1024*10 + 953*11) + 6001 =
= 2 * ∑n=1n=10 2nn + 953*11 + 6001
Można policzyć na piechotę, albo wyprowadzić wzór na sumę ciągu 2nn.
13 kwi 21:29
g: ∑1N 2nn = ∑1N 2n + ∑2N 2n + ... + ∑NN 2n =
= 2N+1−2 + (2N+1−2 − (22−2)) + (2N+1−2 − (23−2)) + ... + (2N+1−2 − (2N−2)) =
= N*(2N+1−2) − ∑1N (2n−2) = N*(2N+1−2) − (2N+1−2 − N*2) = (N−1)*2N+1 + 2
13 kwi 22:04