matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
mrc:
Dla jakich argumentów funkcja f(x)=(x−2)(3−2x) przyjmuje wartości większe od (−6)?
13 kwi 18:33
Xi Jinping:
(x−2)(3−2x)>−6 3x−2x
2
−6+4x>−6 −2x
2
+7x>0 x(−2x+7)>0 x=0 lub −2x+7=0 x=3,5
1
Dla x∊(0,3
)
2
9 maj 10:55