styczna do 2. funkcji
formula: znalezc rownanie prostej stycznej do wykresow funkcji f(x)=x2+1 i g(x)=(x−1)2 −1
jakies wskazowki?
13 kwi 18:03
Jack: pochodne...
13 kwi 18:27
formula: próbowałem z pochodnymi, ale wtedy
f'(x)=2x
g'(x)=2x−2
pomyslalem, ze muszą miec takie samo 'a', lecz nie moge ich porównać bo będzie 0≠−2 i nie wiem
jak inaczej moge to zrobic
13 kwi 18:36
jc: Styczne, niekoniecznie w jednym punkcie!
Dobierz a i b tak, aby dwa poniższe wzory okreslały jedną prostą
y = f'(a) (x−a) + f(a)
y = g'(b) (x−b) + g(b)
czyli rozwiąż układ równań
f'(a) = g'(b)
f(a) − a f'(a) = g(b) − b g'(b)
13 kwi 18:48
formula: dzieki
13 kwi 19:03