liczba ... jest równa
patrycja: liczba ( 3√8 − 3√6 + 3√4 )( 3√3 + 3√2 ) jest równa
proszę o rozpisanie bo mam problem z takimi zadaniami..
13 kwi 16:12
===:
a tam na pewno jest 3√8 a nie 3√9
13 kwi 16:48
patrycja: z
3√9 pomyłka
13 kwi 16:50
===:
to zastosuj wzór na a3+b3
13 kwi 16:54
patrycja: czyli tą liczbę mam traktować jako rozwinięcie tego wzoru?
13 kwi 16:57
Jack: a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
u ciebie
(a+b) = (3√3 + 3√2)
(a2−ab+b2) = 3√9 − 3√6 + 3√4
zatem
a3 + b3 = ?
13 kwi 17:03
===:
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
Twoje
(
3√32−2
3√3*2+
3√22)(
3√3+
3√2)=...
13 kwi 17:05
===:
oczywiście bez 2 przy
3√3*2
13 kwi 17:06
patrycja: 5
13 kwi 17:11
===:
13 kwi 17:29