stosunek pól
kam: 1. Przekątna trapezu równoramiennego ABCD tworzy z dłuższą podstawą AB kąt α,a z ramieniem AD
kąt β. Wyznacz stosunek pola trójkąta ACD do pola trójkąta ABC.
Może ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem?
13 kwi 14:59
Jerzy:
Co to jest a ?
13 kwi 15:14
kam: a−ramiona trapezu
13 kwi 15:21
Jerzy:
A kto powiedział,że trójkąt ABC jest prostokątny ?
13 kwi 15:25
Jerzy:
A nawet gdyby był, to obydwie funkcje są błędne
13 kwi 15:26
kam: głupote zrobiłem.. będe probował inaczej
13 kwi 15:31
Eta:

δ= 180
o−(α+β) to sinδ= sin(α+β)
γ= 180
o − (2α+β) to sinγ= sin(2α+β)
| | c*d*sinβ | | c*d*sinγ | | c*d*sin(2α+β) | |
P1= |
| , P2= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| P1 | | sinβ | |
| =........ = |
| |
| P2 | | sin(2α+β) | |
13 kwi 20:24