Dla jakich wartości równanie ma trzy rozwiązania + kombinatoryka.
jeheeze: Cześć, mam problem z dwoma zadaniami:
1) Dla jakich wartości parametru n∊N+ równanie xn+4=xn−1+4x
2) Na ile sposobów może się ustawić w szeregu 3 chłopców i 20 dziewczynek w taki sposób by
żadnych z dwóch chłopców nie stało obok siebie?
13 kwi 14:25
jeheeze: Ktoś coś? Potrzebowałbym pomocy przed 16:00
13 kwi 15:05
qulka: n=3 lub n=5
13 kwi 15:48
jeheeze: Hmm.. A jakiś szerszy opis? W jaki sposób dojść do takiego wyniku?
13 kwi 15:50
5-latek : Powiem piękne równanie
13 kwi 15:50
qulka: na jedną stronę i xn−1(x−1)−4(x−1)=0 (xn−1−4)(x−1)=0
13 kwi 15:51
5-latek : Umieciecie czytac ze zrozumieniem ?
Co to równanie ?
13 kwi 15:53
qulka: w temacie masz opis 5−latku
13 kwi 15:54
ICSP: Umiemy. Jest wyraźnie napisane: "Dla jakich wartości równanie ma trzy rozwiazania".
13 kwi 15:55
5-latek : Tak teraz widze ,ale to powiniem wyraźnie napisac w poleceniu .
Jeśli to Ty Aniu to pozdrawiam

i spadam do lekarza bo usypiam
13 kwi 15:57
5-latek : ICSP
DO której będziesz na forum ?
Chciałbym wrocic do tego zadania z wielomianem (tego 20 stopnia
13 kwi 15:59
5-latek : Może mi się uda wrocic do 18:000
13 kwi 16:01