funkcja
toczynieto: | | ⎧ | x2+mx+1 dla x<2 | |
| f(x)= | ⎩ | −3x−9 dla x≥2 |
|
znajdź te wartości parametru m, dla którego funkcja jest malejąca
13 kwi 14:04
13 kwi 14:14
toczynieto: Z czego to wynika? Wiem, że to współrzędna wierzchołka, ale czemu taki warunek to nie
13 kwi 14:18
Jerzy:
Bo funkcja kwadratowa maleje do wierzchołka, potem rośnie
13 kwi 14:20
Qulka: a dokładniej to −m/2 ≥2 żeby wierzchołek był w zakresie kiedy już jest liniowa i żeby funkcja
nie miała kawałka kiedy rośnie czyli w drugiej połowie paraboli
13 kwi 14:20
Qulka: chyba że musi być ciągła to dodatkowo 4+2m+1=−6−9
13 kwi 14:22
Jerzy:
A nawet możesz przyjąć ≥ 2, bo i tak prosta x =2 obcina parabolę
13 kwi 14:22
Jerzy:
O ciągłości tu nikt nie mówi
13 kwi 14:23
Qulka:

niebieska dla m=−10
zielona dla m=−5
13 kwi 14:26
toczynieto: dzieki

wszystko jasne
13 kwi 14:38