równania rekurencyjnie - UF
indukcja matematyczna: Witam. Mam rozwiązać rekurencyjnie taki ciąg oraz podać UF. Nie bardzo właśnie wiem o co z tym
UF chodzi..
A
n+2 = 2A
n+1 − 2A
n
r
n+2 = 2r
n+1 − 2r
n
r
2 = 2r − 2
r
2 − 2r + 2 = 0
r
1 = 1 − i
r
2 = 1 + i
|z1| =
√2
| | 7 | | 7 | |
r1 = √2(cos |
| pi + isin |
| pi ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
r2 = √2(cos |
| pi + isin |
| pi) |
| | 4 | | 4 | |
Wyznaczyłem postać trygonometryczną i co teraz powinienem zrobić?
13 kwi 13:22
jc:
An = [ B cos(nπ/4) + C sin(nπ/4) ] 2n/2
B, C dowolne stałe, dobieramy np. tak, aby być w zgodzie z warunkami początkowymi.
Ale czasem wygodniej zostawić w postaci
An = F (1+i)n + G (1−i)n
13 kwi 14:03
jc: UF to pewnie skrót od Układ Fundamentalny
Fundamentalny układ rozwiązań równania (uładu równań) liniowego, to
baza przestrzeni rozwiązań równania jednorodnego.
W naszym przypadku bazą może być: 2n/2 cos(πn/4), 2n/2 sin(πn/4)
Inną bazą (bardziej podstawową) może być układ: (1+i)n, (1−i)n
13 kwi 14:35
indukcja matematyczna: Jak mam rozumieć 2n/2? Skąd to się wzięło?
13 kwi 16:50
indukcja matematyczna: Dobra, to jest ten pierwiastek..
Skąd wzięło się te n w liczniku? Rozumiem, że zawsze te n tam dopisujemy?
13 kwi 16:52
indukcja matematyczna: Kolejne pytanie.. Co stało się z r2? Tutaj widzę u was tylko r1.
13 kwi 16:54
jc: Wzór de Moivre'a
[r (cos α + i sin α) ]n = rn [ cos nα + i sin nα ]
13 kwi 16:56
jc: Są dwa wyrazy: r2 = 1+ i, r1 = 1 − i
Odpowiedź to r1n, r2n
13 kwi 16:58
indukcja matematyczna: Nadal nie bardzo rozumiem skąd ten układ wziąć. Mam taki latwiejszy przykład jak:
an+2 = −2an+1 − an
r2 = −2r −1
r2+2r+1=0
(r+1)2=0
r+1=0
r=−1
Jaki tutaj jest UF?
13 kwi 16:59
jc: To akurat trudniejszy przykład. Mamy pierwaistek wielokrotny.
Układ fundamentalny:
(−1)n, n*(−1)n
13 kwi 17:09
indukcja matematyczna: Dobra, czyli na pewno w tym układzie jest liczba, która wychodzi na końcu, czyli r. Mam
rozumieć, że zawsze dopisujemy do tego potęgę n? Jest ktoś wstanie jakoś łatwo wytłumaczyć?
13 kwi 17:14
jc: Nie rozumiem pytania.
Jak masz 2 różne pierwiastki r ≠ p, to układem fundamentalnym jest: rn, pn.
Jak masz pierwiastek dwukrotny r, to układem fundamentalnym jest: rn, n * rn.
13 kwi 17:33