wspolczynniki funkcji
kition z zenon: | | x2+ax+1 | |
P(−1,1) nalezy do wykresu f(x) |
| , gdzie b≠1. Styczna do wykresu funkcji f, |
| | x+b | |
poprowadzona w punkcie P, jest nachylona do osi OX pod kątem, którego tangens jest równy −0,5.
Wyznacz wartosci wspolczynnikow a,b.
Wyliczyłem, m.in ze
a+b=3
i to koniec moich pomyslow
13 kwi 12:20
kochanus_niepospolitus:
| | (2x+a)*(x+b) + (x2+ax+1) | |
f'(x) = |
| |
| | (x+b)2 | |
f'(−1) = −0.5
f(−1) = 1
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi −−− rozwiązujesz
13 kwi 12:22
kochanus_niepospolitus:
w liczniku oczywiście jest − a nie +
13 kwi 12:22
kition z zenon: dzieki
13 kwi 12:34
kition z zenon: a jescze prosilbym o pomoc co do 2.
2. Znajdź równania stycznych do paraboli o równaniu y=x2−a gdzie a>0, w punktach przecięcia
tej paraboli z osią OX, jeśli wiadomo, że styczne te są wzajemnie prostopadłe.
w odp. a=0,25
13 kwi 12:53
kition z zenon: y=x2−a
13 kwi 12:54
kochanus_niepospolitus:
Zad 2.
1) Skoro y=x
2−a ... to parabola ta przecina oś OX w punktach −
√a i
√a (o ile a>0)
2) f'(x) = 2x
3) Wzór na styczną w punkcie: y − f(x
0) = f'(x
0)(x−x
0)
4) niech x
0 =
√a
Wtedy:
y − 0 = 2
√a(x −
√a) ⇔ y = 2
√a − 2a
5) niech x
0 = −
√a
Wtedy
y − 0 = −2
√a(x+
√a) = −2
√a − 2a
6) proste są prostopadłe jeżeli iloczyn ich współczynników kierunkowych = −1
| | 1 | | 1 | |
A więc: 2√a * (−2√a) = −1 ⇔ (√a)2 = |
| ⇔ a = |
| |
| | 4 | | 4 | |
13 kwi 13:00
Jerzy:
Punkty przecięcia x =
√a oraz x = −
√a
| | 1 | |
Teraz : 2√a = |
| ...i oblicz a |
| | 2√a | |
13 kwi 13:02
kition z zenon: dzieki wam

nawet nie wiedziałem, ze zrobilem prawie całe zadanie bo wyznaczylem nawet wzory stycznych, ale
byłem juz zrezygnowany przez wczesniejsze bledy i odpuscilem
13 kwi 17:50