prosze o pomoc
pina: Czy potrafi ktos obliczyć wartość dywergencji pola wektorowego W w punkcie (1,1,1)
(0,0,0),(1,1,0),(0,0,1). W(x,y,z)=[yexy − z/x2y, xexy − z/xy2, 1/xy + 2z]
2 sty 19:26
jo: Nie znam akurat dywergencji ale patrząc na wzór wystarczy z niego skorzystać i chyba później
dla poszczególnych wektorów obliczyć konkretną wartość (na podstawie tego co wyjdzie ze wzoru
na dywergencję).
Raczej jesteś bardziej w temacie i ocenisz czy o to chodzi

Wzór na dywergencję:
| | dWx | | dWy | | dWz | |
div W = |
| + |
| + |
| |
| | dx | | dy | | dz | |
| dWx | | z | | 2z | |
| (yexy− |
| ) = y2exy + |
| |
| dx | | x2y | | x3y | |
| dWy | | z | | 2z | |
| (xexy− |
| ) = x2exy + |
| |
| dy | | y2x | | xy3 | |
| | 2z | | 2z | |
teraz sumujemy i otrzymujemy: exy (x2+y2) + |
| + |
| + 2 |
| | x3y | | xy3 | |
i teraz po kolei obliczać wartość tego wyrażenia dla kolejnych wektorów... tak mi się wydaje.
2 sty 21:15
pina: o to chodzilo dzieki bardzo
2 sty 22:45
jo: to się cieszę
2 sty 23:03