Jak mam to zrobic
Ania: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz boczna ma długośc 10 cm i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 45 stopni. Oblicz wysokosc sciany bocznej
13 kwi 11:39
Janek191:
| | 10 | |
α = 45o , więc h = x czyli x√2 = 10 ⇒ x = |
| = 5√2 |
| | √2 | |
h = x = 5
√2
a
2 = x
2 + x
2 = 2 x
2 = 2*50 = 100
a =
√100 = 10
0,5 a = 5
h
b2 + (0,5 a)
2 = b
2 ⇒h
b2 = 100 − 25 = 75 = 25*3
h
b = 5
√3
=======
13 kwi 11:59
Janek191:
Lub
hb2 = h2 + (0,5 a)2 = (5√2)2 + 52 = 25*2 + 25 = 3*25
hb = √25*3 = 5√3
================
13 kwi 12:02
Ania: nie rozumiem tego mułby mi ktos to wytłumaczyc prosze
13 kwi 12:25