Oblicz pole podstawy tego graniastosłupa
Maciek: Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokatne wynosi 256cm2 a jego wysokosc
ma długosc 16 cm. oblicz pole podstawy tego graniastosłupa.
13 kwi 11:37
dero2005:
h = 16
P
b = 4a*h = 256
P
p = a
2 = 16
13 kwi 11:51
Maciek: a mógłbys mi to bardziej wytłumaczyc prosze
13 kwi 12:28
dero2005:
Pole powierzchni bocznej to jest pole czterech prostokątów, w których bok mniejszy jest równy
długości krawędzi podstawy "a" a dłuższy długości wysokości "h" (pierwszy wzór). Po
podstawieniu do wzoru wartości h możesz wyliczyć długość a. Pole podstawy to kwadrat długości
krawędzi podstawy "a" (wzór trzeci)
13 kwi 12:42