Ostrosłupy pilne
Martyna: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość bryły wynosi 3 √6 a krawedz boczna
nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 . oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej.
2. dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
30. promien okręgu opisanego na podstawie jest równy 6 √3. oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej podanej bryły.
3. w ostrosłupie prawidłowym sześciokatnym krawędz podstawy ma długość a krawędz boczna .
oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
13 kwi 11:17
Janek191:
Przepisz poprawnie z. 3
13 kwi 11:21
Martyna: oj przepraszam
3. w ostrosłupie prawidłowym sześciokatnym krawędz podstawy ma dł 6 a krawędz boczna 13. oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
13 kwi 11:22
Janek191:
Na kiedy te zadania ?
13 kwi 11:34
Martyna: najlepiej by było na wieczór bo mam jutro poprawę z tego
13 kwi 11:35
Janek191:

Mamy
h = 3
√6
α = 60
o
więc
| h | | h | |
| = tg α = tg 60o = √3 ⇒ h = x √3 ⇒ x = |
| |
| x | | √3 | |
oraz
b
2 = h
2 + x
2 = 9*6 + 9*2 = 54 + 18 = 72 = 36*2
b =
√36*2 = 6
√2
===========
2 x = 2*3
√2 = 6
√2 = a
√2 ⇒ a = 6
zatem
h
12 + (0,5 a)
2 = b
2
h
12 = 3
2 + 72 = 78
h
1 =
√78
Objętość
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| a2*h = |
| *36*3√6 = 36√6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
b = 4 P
Δ = 4*0,5 a*h
1 = 2 a*h
1 = 12*
√78
13 kwi 11:50
Martyna: Dziękuje a pozostałe? Nie ukrywam że z tego noga jestem
13 kwi 13:02
Janek191:

z.2
α = 30
o
r = 6
√3
x = 0,5 r = 3
√3
Mamy
| | √3 | |
h = 0,5 r*tg 30o = 0,5*6√3* |
| = 3 |
| | 3 | |
h
p − wysokość Δ równobocznego ( podstawy ostrosłupa )
h
p = 1,5 r = 1,5*6
√3 = 9
√3
więc
a = 18
| | a2 √3 | | 182 √3 | |
Pp = |
| = |
| = 81√3 |
| | 4 | | 4 | |
Objętość
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *81 √3*3 = 81√3 [ j3] |
| | 3 | | 3 | |
======================================
h
b − wysokość ściany bocznej
Z tw. Pitagorasa mamy
(h
b)
2 = h
2 + (0,5 r)
2 = 3
2 + (3p{3])
2 = 9 + 9*3 = 36
h
b =
√36 = 6
zatem pole powierzchni bocznej ostrosłupa
P
b = 3 P
Δ = 3* 0,5 a*h
b = 1,5 *18*6 = 162
P
c = P
p + P
b = 81
√3 + 162 [ j
2]
============================
14 kwi 00:07