styczna do wykresu
kition z zenon: Uzasadnij, ze styczne do wykresu f(x) w punktach przegiecia tego wykresu z osiami uk.wspol. sa
rownolegle
| | 2 | |
więc, jeśli założe, że ma być m.in a=0 to wtedy z pochodna nie wychodzi bo |
| ≠0 |
| | (x−2)2 | |
pomocy!
13 kwi 11:09
Janek191:
Raczej "przecięcia" , a nie "przegięcia "
13 kwi 11:13
Jerzy:
Zacznij od wyznaczenia punktów przegięcia...potem pokażesz,że styczne mają taki sam
wsp.kierunkowy
13 kwi 11:14
Jerzy:
13 kwi 11:15
kition z zenon: racja przecięcia

tak wgl pkty przegięcia mógłbym wyznaczyć z pochodnej pochodnej?
13 kwi 11:16
Jerzy:
Wyznacz punkty przecięcia...dalej tak samo
13 kwi 11:17
Jerzy:
Tak... z drugiej pochodnej
13 kwi 11:17
Janek191:
Czy wzór tej funkcji jest poprawnie przepisany ?
13 kwi 11:19
kition z zenon: kurde, nawet wzór zle przepisałem
| | x−4 | |
poprawny wzór f(x)= |
| |
| | x−2 | |
13 kwi 11:20
Qulka:

hmmm ...punktów

liczba mnoga
13 kwi 11:20
Qulka:

to już lepiej

tak ..oba = 1/2
13 kwi 11:23
kition z zenon: dzieki za pomoc!
13 kwi 11:27
Janek191:
Tak to jest, jak się myśli o filozofii
13 kwi 11:29
kition z zenon: hehe
13 kwi 11:32
kition z zenon: to jest jakaś porażka dla mnie, 50% ze straconych punktów na maturach mam za błędy rachunkowe,
nie wiem, zawsze cos przekręce
chyba musze zaczac medytowac, zeby poprawic koncentracje
13 kwi 11:34