ci ąg
szarlotka: w pewnym ciągu a3 = 5 a5 = 8 oraz a(n) + a(n+1) + a(n+2) = 7 dla każdego n należącego do zbioru
liczb całkowitych dodatnich. Wyraz a 2014 jest równy?
13 kwi 10:22
jc: suma każdych trzech kolejnych wyrazów = 7
7 = a3 + a4 + a5 = a4 + 13, a4 = −6
mamy więc ..., 3, −6, 8, ...
Wypisz kilka dalszych wyrazów i rozwiązanie stanie się oczywiste.
13 kwi 10:34
Michał: Ja się podepne pod to zadanie jeśli można.
ten ciąg wygląda następujaco −6,8,5,−6,8,5 i tak się zapętla, ale w jaki sposób znaleźć 2014
wyraz?
Jakoś trzeba ''iść'' co drugi wyraz?
13 kwi 10:50
Qulka: co trzeci wyraz

policz ile pełnych trójek Ci się zmieści w 2014
13 kwi 10:55
Qulka: a potem ile jeszcze cyferek trzeba dołożyć do 2014
13 kwi 10:58
Jerzy:
2014 = 671 * 3 + 1 .... a zatem ?
13 kwi 10:59
Michał: −6?
13 kwi 11:05
Qulka: tak
13 kwi 11:12
Michał: Dziękuje
13 kwi 11:18
jc: Można łatwo uogólnić, np.
suma 4 kolejnych wyrazów = 17,
pierwszy = 3, drugi = 7, czwarty = 2, a ile jest równy wyraz o numerze 2016?
13 kwi 11:19