granica
kiton z zenon: oblicz granice
lim
x−> −∞ f(x)
| | √x6+x4+1 | |
f(x)= |
| = odp: −0,25 |
| | 4x3+2x2+1 | |
po skroceniu najwyzyszych poteg, zostaje mi 0,25, takze nie wiem jak osiągnięto ten minus
13 kwi 07:58
kiton z zenon: oraz mam tez problem z 2. zadaniem, z tym, że tu juz całkowicie poległem
tj. wyznacz granice lim
x−>−2f(x).
| | |x+2| | |
f(x)= |
| = odp: −∞ |
| | x3+4x2+4x | |
13 kwi 08:02
jc: Wstaw x = −2 do równania √x6/x3, zobaczysz minus. √x2 = |x|
13 kwi 08:32
Janek191:
Znałeś Zenona z Kition ?
13 kwi 08:55
Jerzy:
W drugim rozłóż mianownik na czynniki i skróć z licznikiem...w liczniku zostaje : −1
13 kwi 09:05
kiton z zenon: Janek191 niestety nie miałem takiej możliwości, ale na zawsze pozostanie w moim sercu!
13 kwi 09:15
kiton z zenon: 'jo' ale dlaczego akurat −2? wtedy jest faktycznie wynik co prawda jest troche inny, ale na
minusie
13 kwi 09:21
Jerzy:
| | −(x+2) | | −1 | |
= lim |
| = lim |
| = −∞ |
| | (x2+2x)(x+2) | | x2 + 2x | |
13 kwi 09:28
kiton z zenon: dobra chyba rozumiem
13 kwi 09:28
kiton z zenon: dzieki
13 kwi 09:29
jc: Wszystko jedno czy −2, czy inna ujemna liczba. Po prostu trzeba pamiętać, że dla ujemnych
x, √x2 = − x. Dlatego nie lubię takich zadań.
13 kwi 09:44
kiton z zenon: dzieki

jeszcze male pytanko, granica z np. takiego czegos:
−50 =−
∞ tak?
13 kwi 10:21
Jerzy:
Zależy, czy lewa, czy prawa
13 kwi 10:30
jc: Dzielenie przez zero
13 kwi 10:35
kiton z zenon: a jesli nie bedzie podane w zadaniu, to mam samemu rozpatrzyc 2. przypadki?
13 kwi 10:36
Jerzy:
Tak
13 kwi 10:37
kiton z zenon: dzieki
13 kwi 10:38