pochodna
pablito: Uzasadnij że równanie : x(x2+12)=6(x2+1) ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Wystarczy pokazać że pochodna nie zmienia znaku?
13 kwi 01:28
Bogdan:
pochodna czego?
13 kwi 01:34
pablito: Jak doprowadzimy to równanie do postaci takiej : x3−6x2+12x−6. To możemy liczyć pochodną tej
funkcji.
13 kwi 01:36
Bogdan:
na razie nie widać funkcji, widać równanie x3 − 6x2 + 12x − 6 = 0
13 kwi 01:42
pablito: to potraktujmy to jako funkcje f(x)=x3−6x2+12x−6
13 kwi 01:47
Bogdan:
To trzeba powiedzieć, że jest dana funkcja f(x) = x3 − 6x2 + 12x − 6 i że trzeba wykazać, że
ta funkcja ma jedno miejsce zerowe.
Najpierw określamy dziedzinę funkcji, potem granice na krańcach dziedziny, w tym przypadku
dziedzną jest zbiór ℛ, wyznaczamy limx→−∞ f(x) oraz limx→+∞ f(x) i wyznaczając
f'(x) określamy znak tej pochodnej.
Tutaj f'(x) = 3(x − 2)2 ≥ 0 stąd (wniosek z uwzględnieniem granic))
13 kwi 02:02
pablito: Dziękuję.

Dobrej nocy.
13 kwi 02:10