Stereometria
Ann: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, a pole powierzchni bocznej graniastosłupa równa się
280. Pole jednego z przekrojów zawierających przekątną rombu i dwie przeciwległe krawędzie
boczne równa się 84. Oblicz pole przekroju zawierającego drugą przekątną podstawy i dwie
krawędzie boczne.
wiem, ze aH=70 ale nie wiem jak sie dobrac do tej przekatnej
12 kwi 23:49
Bogdan:

4ab = 280 ⇒ ab = 70
2d*b = 84 ⇒ bd = 42
| ab | | 70 | | a | | 5 | | 5 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ a = |
| d |
| bd | | 42 | | d | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 8 | |
Szukane pole b*2c = b*2√a2 − d2 = 2b√ (25/9)d2 − d2 = 2b* |
| d = |
| bd = ... |
| | 3 | | 3 | |
13 kwi 00:34
Fokus:
13 kwi 00:44
Klara:
13 kwi 00:58