rozwiąż równania i nierówności
Jola: rozwiąż równania i nierówności
x2+10x+25=0
−4x2+10x+6=0
2x2+ (x+1)2 < 9x +1
3x2−2x+1 ≥ 0
proszę o rozwiązanie bo przez cały miesiąc ubiegły nie było mnie w szkole i nic nie rozumiem ,
a chcę zrobić wrażenie na nauczycielce, i czy mogła bym prosić o całkowite rozwiązanie
2 sty 19:22
Godzio:
x
2 + 10x + 25 =0
(x+5)
2 = 0
x=−5
−4x
2 + 10x + 6 =0
−4x
2 + 4x + 6x + 6 =0
−4x(x +1) + 6(x+1) =0
(x+1)(−4x +6) = 0
−2(x+1)(2x −3) =0
x=−1 v x=1,5
2x
2 + (x+1)
2 < 9x +1
2x
2 + x
2 + 2x + 1 < 9x +1
3x
2 −7x <0
x(3x −7) < 0
ramiona paraboli do góry czyli to co pod Osią X to rozwiązanie
3x
2 − 2x + 1 ≥0
Δ=4 −12 = −8
funkcja nie ma miejsc zerowych i jest rosnąca czyli
cała prabola leży ponad Osią czyli x: R
2 sty 19:30
Jola: dziękuje bardzo Ci
2 sty 19:34