równanie rózniczkowe drugiego rzędu
Grzesiu: Do równania różniczkowego wskazano jedno jego rozwiązanie. Oblicz to równanie:
ty"−2y'+(2−t)=0
y1(t)=et
12 kwi 22:33
jc: t y'' − 2y' + (2−t) y = 0
y = et jedno z rozwiązan równania, u −drugie rozwiązanie
t y'' − 2y' + (2−t) y = 0
t u'' − 2u' + (2−t) u =0
mnożymy i odejmujemy
t (u''y−y''u) − 2 (u'y−y'u) = 0
t W' − 2 W = 0, gdzie W = u'y−y'u
W = t2 (sprawdź)
W = u' y − y' u czyli u' − u = t2 e−t
u = c(t) et, c'(t) = t2 e−2t
. . . jeszcze trochę liczenia i mamy drugie rozwiązanie
u = − (1/4)(1+2t+2t2)e−t
stały czynnik możemy pominąć: u = (1+2t+2t2)e−t
12 kwi 23:24