Problem
Szereg: Zad.1
| | x | |
(a) Na wykresie funkcji z = arctg |
| wskazać punkty, w których płaszczyzna styczna jest |
| | y | |
równoległa do płaszczyzny x + y − z = 5.
(b) Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z = x
2 + y
2, która
jest prostopadła do prostej x = t, y = t, z = 2t, t ∈ R.
Zad.2
(a) Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f(x, y) = y − x
2 + 2ln(xy). w punkcie
| | 1 | |
( − |
| ; −1) w kierunku wersora v tworzącego kąt α z dodatnim zwrotem osi Ox. |
| | 2 | |
Dla jakiego kąta α pochodna ta ma wartość 0, a dla jakiego przyjmuje wartość największą?
(b) Wyznaczyć wersory v, w kierunku których funkcja f(x, y) =
√ex(x+y
2) w punkcie
(0, 2) ma pochodną kierunkową równą 0.