Liczba ścian graniastosłupa
chris18: Liczba wszystkich krawędzi graniastosłupa jest o 12 większa od liczby wszystkich jego
wierzchołków.
Ile wszystkich ścian ma ten graniastosłup?
A) 6
B) 8
C) 12
D) 14
Proszę o pomoc i wytłumaczenie, ewentualnie podanie jakichś wzorków co z czego i jak, w ramach
powtórki, z góry dziękuję za pomoc
12 kwi 22:24
Qulka: jeśli w podstawie jest n−kąt to krawędzi jest 3n a wierzchołków 2n
ścian jest n+2
12 kwi 22:28
Mila:

n− liczba boków w podstawie
w=2n− liczba wierzchołków
k=n+n+n=3n − liczba krawędzi ( n w podstawie dolnej, n w podstawie górnej i n bocznych)
s= 2+n liczba ścian (2 podstawy i n ścian bocznych)
−−−−−−−−−−−−−−
n− liczba boków w podstawie
k=3n
w=2n
3n=2n+12
W podstawie 12−kąt
s=2+12=14
12 kwi 22:39
chris18: Już rozumiem, dziękuję!
12 kwi 22:46
Mila:
12 kwi 22:47