Rówanie okręgu
Paweł: Napisz równanie okręgu √5, jeśli punkty A i B należą do tego okręgu
A(1,3)
B(4,2)
12 kwi 21:48
Janek191:
Napisz porządnie treść zadania. Czy r = √5 ?
12 kwi 21:50
Paweł: Środek okręgu oznaczyłem jako punkt S(x,y)
Napisałem układ równań
5=(x−1)2 + (y−3)2
5=(x−4)2 + (y−2)2
Po rozwiązaniu tego układu wyszło mi, że y=3x−5. Czy do tej pory wszystko jest okey?
12 kwi 21:50
Paweł: równanie okręgu o promieniu √5
12 kwi 21:51
Qulka:

tak Twoja prosta jest OK ..to ta niebieska linia
12 kwi 21:53
Janek191:

Na tej prostej leży punkt S = ( x, 3 x − 5) − środek okręgu
12 kwi 21:55
Tadeusz:
(x−xs)2+(y−ys)2=5
12 kwi 21:55
Paweł: Teraz żeby wyliczyć współrzędne środka czyli punktu S to podstawiam:
S(x,y)=(x,3x−5) czyli
(x−1)2+(3x−8)=5
x2−5x−6=0
x1=6
x2=1
Czy to jest dobrze?
12 kwi 21:57
Janek191:
I AS I2 = 5
12 kwi 21:59
Tadeusz:
Ty szukasz xs i ys ... a podstawiasz za x i y
12 kwi 21:59
Paweł: Właśnie chodzi o to, że nie wiem jak wyliczyć współrzędne punktu S, chyba, że w obliczeniach
robię gdzieś błąd. :<
12 kwi 21:59
Qulka: jak widać na obrazku nie jest bo iksy nie pasują ... a czy podniosłeś drugi nawias do kwadratu?
12 kwi 22:00
Qulka: Tadeusz..akurat w tym zadaniu nie ma znaczenia czy podstawia za a czy za iks..kwestia
nazewnictwa
12 kwi 22:02
Janek191:
A = (1, 3) S = ( x, 3 x − 5)
więc
I AS I2 = ( x −1)2 + ( 3 x − 8)2 = 5
x2 − 2 x + 1 + 9 x2 − 48 x + 64 = 5
10 x2 − 50 x + 60 = 0 / : 10
x2 − 5 x + 6 = 0
( x − 2)*( x −3) = 0
x = 2 lub x = 3
=============
Wylicz y −ki
12 kwi 22:03
Qulka: jedyny błąd to że przed 6 ma być plus w tym równaniu kwadratowym
12 kwi 22:04
Paweł: Podnosiłem. Właśnie widzę, że nie zgadza się z rysunkiem, zresztą z odpowiedzią też. Już wiem
gdzie tkwił problem...
x2−5x+6=0
a nie x2−5x−6=0
12 kwi 22:05
Paweł: Wszystko jasne, dzięki za pomoc
12 kwi 22:06
Tadeusz:
nie masz racji Qulka .. to błąd
12 kwi 22:56
Qulka: przy podnoszeniu do kwadratu tak jak i w module odejmowanie jest przemienne ...
również odległość między dwoma puntami nie definiuje, który punkt jest początkiem, a który
końcem
więc spokojnie można podstawiać w obie strony bo to po prostu odległość dwóch punktów
SA i SB albo AS i BS jak wolisz
12 kwi 23:04