asd
Benny:

1.
| | √2+1 | |
Liczba |
| −√2 jest liczbą: |
| | √2−1 | |
| √2+1 | | √2+1 | | √2+1 | | 2+2√2+1 | |
| −√2= |
| * |
| −√2= |
| −√2= |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
=3+2
√2−
√2=3−
√2
Jest to liczba niewymierna.
2.
Wskaż nierówność, która opisuje sumę przedziałów (−
∞; −2> ∪ <4;+
∞):
|x−1|≥3
x−1≥3 lub x−1≤−3
x≥4 lub x≤−2
x∊(−
∞; −2> ∪ <4;+
∞) odp. B
3.
Liczba log
432−log
42 jest równa:
log
432−log
42=x
| | 32 | |
log432−log42=log4 |
| =log416 |
| | 2 | |
log
416=x
4
x=16
4
x=4
2
x=2
4.
Narty kosztowały 680zł. O ile procent należałoby obniżyć cenę nart, aby kosztowały 595zł?
100% − 680zł
x% − 595zł
x*680=59500
x=87,5%
Należy obniżyć o 12,5%.
5.
| | −7 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| znajduje się w ćwiartkach |
| | x | |
rys. do zadania
Z rysunku widać, że jest to druga i czwarta ćwiartka.
| | a | |
Funkcja hiperboliczna f(x)= |
| dla a>0 jest w 1 i 3 ćwiartce, a dla a<0 2 i 4 ćwiartka. |
| | x | |
12 kwi 21:48
Benny:

6.
Funkcje f(x)=−3x+2 i g(x)=2x+7 przyjmują równą wartość dla x równego:
f(x)=g(x)
−3x+2=2x+7
5x=−5
x=−1
7.
Wierzchołek paraboli o równaniu y=−2(x+2)
2+4 ma współrzędne
równanie paraboli w postaci kanonicznej: y=a(x−p)
2+q, gdzie (p, q) to współrzędne wierzchołka,
więc współrzędne wierzchołka to (−2; 4)
8.
Zbiorem rozwiązań nierówności (x+2)(x−3)≥0 jest:
Jest to parabola z ramionami do góry o miejscach zerowych −2 oraz 3, wartości funkcji są
nieujemne w przedziale x∊(−
∞; −2> ∪ <3;+
∞) (rysunek)
9.
Wskaż m dla którego funkcja liniowa f(x)=(m+3)x−2 jest malejąca
Funkcja liniowa jest malejąca dla a<0
m+3<0
m<−3
m=−4 spełnia nierówność
10.
Który z podanych ciągów jest ciągiem geometrycznym?
(2, 6, 18) ponieważ kolejne wyrazy są trzy razy większe od poprzednich a
1=2, q=3
12 kwi 22:08
Mila:
Benny dla kogo te zadania?
12 kwi 22:09
Benny:

11.
Dla n=1, 2, 3, .... ciąg (a
n) jest określony wzorem a
n=(−1)
n*(3−n). Wtedy a
4:
a
4=(−1)
4(3−4)
a
4=−1
a
4<0
12.
W ciągu arytmetycznym piąty wyraz jest równy 11, a dziewiąty jest równy 25. Różnica tego ciągu
jest równa:
a
9=a
1+8r
a
5=a
1+4r
a
9−a
5=4r
25−11=14
4r=14
13.
| | 2 | |
Kąt α jest ostry i cosα= |
| . Wartość wyrażenia 1+sin2α jest równa: |
| | 3 | |
cos
2α=1−sin
2α
14.
Odcinki AB i DE są równoległe. Długości odcinków CD, DE i AB są odpowiednio równe 2, 4, 16.
Długość odcinka AD jest równa:
Trójkąty ABC i DEC są podobne.
8=AD+2
AD=6
15.
Środek okręgu o równaniu x
2+y
2−6x+4y+9=0
Równanie okręgu x
2+ax+y
2+by+c=0
| | −a | | −b | |
Środek okręgu (x0, y0) to ( |
| , |
| ), więc w tym wypadku a=−6, b=4 |
| | 2 | | 2 | |
środek okręgu (3, −2)
12 kwi 22:24
Benny: Milu dla siostry
12 kwi 22:25
Mila:
A czyta?
Nie widzę, aby rozwiązywała.
12 kwi 22:45
Benny:

16.
Wyniki konkursu podano w punktach: 82, 94, 88, 92, 90, 86, 76, 72. Medianą tego zestawu wyników
jest:
Trzeba uporządkować rosnąco od najmniejszej:
72, 76, 82, 86, 88, 90, 92, 94
Ilość wyrazów jest parzysta, wiec trzeba wziąć średnią arytmetyczną czwartego i piątego wyrazu:
17.
Objętość sześcianu jest równa 64cm
3. Jaka jest suma długości wszystkich krawędzi tego
sześcianu?
V=a
3
a
3=64cm
3 /
3√
a=4cm
Sześcian ma 12 krawędzi, więc suma długości krawędzi wynosi 12*4cm=48cm
18.
Prawdopodobieństwo zdarzenia A jest 3 razy mniejsze niż prawdopodobieństwo zdarzenia
przeciwnego do A. Wobec tego prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe:
3P(A)=P(A')
wiemy też, że P(A)+P(A')=1
P(A)+3P(A)=1
19.
Rozwiąż nierówność: x
2−42x+441>0
Δ=42
2−4*441=1764−1764=0
x
2−42x+441=(x−21)
2
(x−21)
2>0
Kwadrat liczby jest nieujemny, więc trzeba wyrzucić iksa kiedy będzie się zerować tj.x=21
x∊R/{21}
20.
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 2cm i od
drugiej przyprostokątnej o 9 cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Rysunek do zadania.
Z treści wiemy, że b=c−2 oraz a=c−9
a i b są większe od 0, więc c>9
c
2=a
2+b
2
c
2=(c−9)
2+(c−2)
2
c
2=c
2−18c+81+c
2−4c+4
c
2−22c+85=0
Δ=484−340=144
√Δ=12
| | 22+12 | |
c2= |
| =17 spełnia założenia |
| | 2 | |
c=17, a=8, b=15
12 kwi 22:48
Metis: Dla siostry

?
Tak to się teraz mówi
12 kwi 22:52
Benny: Myślę, że czyta
Metis coś sugerujesz?
12 kwi 23:01
Metis:
12 kwi 23:03
Grzegorz: Cześć ,Mam takie pytanie a nie chce zakladać nowego temu czy 0 na poziomie maturalny zaliczamy
do liczb naturalnych?
no w zadaniach zamknietych moze z tym być problem bo w otartym zawsze mozna dac komentarz.
Dlatego pytam tych co siedzą w temacie
12 kwi 23:08
Benny: 21.
| | 1 | |
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα+ |
| =4 oblicz sinα*cosα |
| | tgα | |
| | 1 | | sinα | | cosα | |
tgα+ |
| = |
| + |
| = |
| | tgα | | cosα | | sinα | |
| | sinα | | sinα | | cosα | | cosα | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | cosα | | sinα | | sinα | | cosα | |
| | sin2α | | cos2α | | sin2α+cos2α | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| {cosα} |
| | sinα*cosα | | sinαcosα | | sinαcosα | | sinα | |
22.
Wykaż, że jeśli a
2+b
2+2=2a+2b, to a=b=1.
a
2+b
2+2=2a+2b
a
2+b
2+1+1−2a−2b=0
a
2−2a+1+b
2−2b+1=0
(a−1)
2+(b−1)
2=0
Suma kwadratów jest zerem, jeśli każdy czynnik jest zerem tj.
a−1=0 oraz b−1=0
a=1 i b=1
a=b=1
c.n.w
23.
Ciąg (2, x, y−2) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (x, y, 16) jest geometryczny. Oblicz x oraz
y i podaj ten ciąg geometryczny.
| | a1+a3 | |
Z własności ciągu arytmetycznego wiemy, że a2= |
| , a z własności ciągu |
| | 2 | |
geometrycznego wiemy, że b
22=b
1*b
3
y=2x
oraz
y
2=16x, ale y=2x, więc (2x)
2=16x
4x
2=16x /:4
x
2−4x=0
x(x−4)=0
x=0 lub x=4
y=0 lub y=8
Dla obu zer wychodzi sprzeczność, więc ciąg geometryczny jest postaci (4, 8, 16) x=4 y=8
24.
Punkty A=(−6; 0) i B=(20; 0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej
AB. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x. Oblicz współrzędne punktu C.
Punkt C ma zatem współrzędne (x
c, x
c)
Aby był to trójkąt prostokątny musi być:
|AB|
2=|AC|
2+|BC|
2
|AB|=
√(20−(−6))2=26
|AC|=
√(xc+6)2+xc2
|BC|=
√(xc−20)2+xc2
26
2=(x
c+6)
2+x
c2+(x
c−20)
2+x
c2
676=xc
2+12x
c+36+2x
c2+x
c2−40x
c+400
4x
c2−28x
c2−240=0 /:4
x
c2−7x
c−60=0
Δ=49+240=289
√Δ=17
Punkt C ma współrzędne (−5; −5) lub (12, 12)
12 kwi 23:35