Trygonometria, poszukiwanie błędu ;)
Matt: Rozwiązać
√3cosx = 1+sinx w przedziale <0; 2π>
Moje "rozwiązanie", wyjaśnie na końcu w czym problem
3cos
2x = 1 + 2sinx + sin
2x
3(1−sin
2x) = 1 + 2sinx + sin
2x
3 − 3sin
2x = 1 + 2sinx + sin
2x
4sin
2x + 2sinx −2 = 0
2sin
2x + sinx −1 = 0
t = sinx
2t
2 + t − 1 = 0
t = −1 v t = 0.5
sinx = −1 v sinx = 0.5
z wykresu odczytuje ze w tym przedziale będą takie rozwiązania:
π/6, 5π/6 3π/2
a w odpowiedziach mam:
π/6, 3π/2
proszę o znalezienie błędu lub wyjaśnienie powodu eliminacji jednego wyniku, dzięęki
12 kwi 21:41
ZKS:
To ja Ci dam przykład. Masz równanie postaci x = 1 teraz robimy tak jak Ty, czyli podnosimy do
kwadratu i otrzymujemy x2 = 1 i z tego mamy x = 1 ∨ x = −1, ale na samym początku przecież
mamy x = 1, a my dostaliśmy jeszcze x = −1.
12 kwi 21:47
Matt: Wystarczy sprawdzić prawdziwość pierwszego równania dla moich wyników i to wyeliminuje jeden?
12 kwi 21:59
ZKS:
Dla mnie taki sposób nie jest zbyt dobry. Wystarczy podzielić to równanie przez dwa, przenieść
niewiadome na jedną stronę i zastosować wzory
sin(x)cos(y) − sin(y)cos(x) = sin(x − y)
albo
cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y) = cos(x + y).
12 kwi 22:04