Prawdopodobieństwo
Oopp: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, których suma cyfr jest równa 8 i jednocześnie w ich zapisie
nie występują cyfry 1 oraz 6 ?
Zaczęłam od :
... 2222....
...224.....
...332....
.....44....
......53...
Nwm co dalej ...
12 kwi 21:21
Qulka: reszta to zera
stawiasz jedną z cyfr na pierwszym miejscu, a resztę rozstawiasz na pozostałych
12 kwi 21:23
Qulka: jeszcze może być jedne ..... 8000000000000000000000000
12 kwi 21:25
Oopp: Dla 2 np . to będzie 19*18*17 ?
12 kwi 21:31
12 kwi 21:32
Oopp: Nie, co ja gadam xd
12 kwi 21:32
Qulka: prawie tak..to są te same dwójki więc podziel to jeszcze przez 3!
12 kwi 21:33
Mila:
| | | | 1 | |
2||2220...0 | = |
| *19*18*17= |
| | | 6 | |
2||240.....0 19*18=
3||320.....0 19*18
4|40........0 19
5||30 ......0 19
3||50.......0 19
80...........0 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 kwi 21:41
Qulka: jeszcze 4 pierwsza i dwie dwójki potem 19•18/2
12 kwi 21:50
Mila:
Zgadza się.
12 kwi 22:08