zadanie z rysunkiem
Jola: prosze rozwiazac z rysunkiem te zadanie
zapisz funkcje y=3x2+2x+1 w postaci kanonicznej i iloczynowej oraz narysuj jej wykres
sadze ze te zadanie jest łatwe ale przez cały miesiąc ubiegły nie było mnie w szkole, a chcę
zrobić wrażenie na nauczycielce, i czy mogła bym prosić o całkowite rozwiązanie
co do rysunku to proszę podać mi czy będzie on w jednej linii czy z 2 prostopadłymi liniami
2 sty 19:18
ak1:

Postac kanoniczna jest to przekształcona postać ogólna funkcji kwadratowej. Znacznie ułatwia
rysowanie wykresu funkcji. Równanie postaci kanonicznej:
y=a(x−p)
2+q gdzie p=
−b2a q=
−Δ4a
obliczmy Δ Δ=b
2−4ac
Δ=4−12 Δ=−8
p=
−26 q=
812
p=
−13 q=
23 równanie w postaci kanonicznej ma postac y= (x+
13)
2+
23
postac iloczynowa
y = a(x − x
1)(x − x
2) nie istnieje w zbiorze liczb ℛ Δ<0 i nie można obliczyc x
1 i x
2yx
2 sty 22:05