Ustal na podstawie obliczeń, czy po zmieszaniu równych objętości wodnych roztwor
Pianaaa: Zadanie na wyliczanie z chemii.
Ustal na podstawie obliczeń, czy po zmieszaniu równych objętości wodnych roztworów
siarczanu(VI) sody o stężeniu 0,001 mol/dm3 i chlorku wapnia o stężęniu
0,002 mol/dm3 wytrąci się osad siarczanu(VI) wapnia. Ilorczyn rozpuszczalności siarczanu(VI)
wapnia K= 3*10−5
Zacząłem rozwiązaywać i nie wiem tylko jak znając stężenie Na2So4= 0,001 wyliczyć stężenie
[SO4]2−. I tak samo w Cacl2 wyliczyć stężenie [Ca] ...
Nagradzam "Najlepsze" za dobre wytumaczenie!
Reszta zadania to podstawienie do wzoru... iloczyn rozpuszczalności = [Ca2+] * [So4]2−. Potem
jak ten iloczyn jest większy od K to się osad wytrąca.
12 kwi 21:11
Qulka: te pierwsze są dobrze rozpuszczalne więc się całkowicie rozpadają na jony
a proporcje wynikają z reakcji
Na2SO4 −−> 2Na+ + SO42−
więc stężenie jonów sodu będzie 2 razy większe niż soli, a jonów siarczanowych takie samo
12 kwi 21:15
Qulka: CaCl2−−> Ca2+ + 2Cl−
więc stężenie jonów wapnia będzie takie samo jak soli, a jonów chlorkowych 2 razy większe
12 kwi 21:16
Pianaaa: Czyli steżenie [SO4] będzie = 0,001?
Mam jedną odpowiedź z innej strony, że stężenie [SO4] = 0,0005 mol/dm3 tak jakby połowa
stężenia soli.
A w Cacl2 z innej strony podali, że stężenie [Ca] = 0,001mol/dm3
12 kwi 21:18
Pianaaa: Ktoś coś?
12 kwi 21:34
Qulka: bo jak zmieszasz te roztwory to objętość Ci 2 razy wzrośnie więc stężenie 2 razy spadnie
12 kwi 21:35
Pianaaa: Aaaa no i to jest dobre myślenie ;9 Podziwiam

Czyli stężenie [Ca] = 0,001mol/dm3 i stężenie [SO4] = 0,0005 mol/dm3 ?
Ok to już rozumiem. Wielkie dzięki
12 kwi 21:42